Pornit din Ciugud, “Aprozarul Virtual” s-a extins la nivel național

Pornit din Ciugud, “Aprozarul Virtual” s-a extins la nivel național

O iniţiativă pornită din Ciugud, în sprijinul micilor producători din Alba afectaţi de închiderea pieţelor agro-alimentare, măsură dispusă la sfârşitul lunii martie pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, “Aprozarul Virtual” a căpătat amploare în scurt timp.

Aşa se face că, în prezent, sunt înscrişi în platform on-line mici producători nu numai din Alba, ci şi din judeţe ca Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Vâlcea, Vrancea şi chiar din Bucureşti.

Astfel, un producător bucureştean vinde suc de aronia, la 30 de lei cutia de 3 litri, iar un altul, tot din Bucureşti, livrează produse ca mentă, la 30 de lei kilogramul, sau sparanghel, la 25 de lei kilogramul. O doamnă din Băileşti, Dolj, vinde nu mai puţin de 12 produse – lobodă, leuştean, ceapă albă, ouă de găină, ouă de raţă, compot, zacuscă etc. Din Polovragi, judeţul Gorj, o altă doamnă are la vânzare diverse sortimente de miere, dar şi propolis, fagure de miere sau, la 40 de lei kilogramul, cocktail apicol.

De precizat că unii producători menţionează preţul pe care îl solicită, alţii, nu. E la latitudinea fiecăruia. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi dintre micii producători înscrişi în “Aprozarul Virtual” sunt din satele din Alba – Hăpria, Şard, Teleac, Daia Română, Ghirbom, Mihalţ, Şeuşa, Miceşti, Leorinţ, Cunţa, Coşlariu, Meşcreac şi altele. Clienţii pot achiziţiona de la aceştia diverse legume şi fructe, ouă, lactate, brânzeturi, produse apicole, produse de panificaţie, carne şi produse din carne, răsaduri – că tot e sezonul, plante aromatice, flori şi butaşi, pomi şi arbuşti, uleiuri, murături şi bulion, gem şi dulceaţă, conserve şi compoturi de casă, sucuri, vin şi ţuică de casă.

Unul din iniţiatorii proiectului, Dan Lungu, a declarat, pentru Alba Business, că www.aprozarulvirtual.ro este o inițiativă care s-a născut din dragoste pentru tot ce este autentic românesc. “Noi, cei din Ciugud, ne încăpățânăm să credem în satul românesc, în agricultura românească și în micul producător român. Ne dorim, de asemenea, să punem pe masă produse proaspete, curate, 100 % românești. Știind cât de greu le este în aceste vremuri micilor producători să își vândă produsele, am decis să facem o platformă care să le permit, practic, să își facă fiecare un mic aprozar virtual. În prezent avem producători din câteva zeci de localități din întreaga țară și câteva sute de vizitatori în fiecare zi pe platformă. Dacă vorbim de impact, vă pot spune ce ne-a transmis recent o doamnă înregistrată ca producător de legume în satul Teleac, respectiv că a epuizat toată cantitatea de ridichi, usturoi, ceapă verde, ceea ce nu i se întâmpla în anii trecuți, iar 80% din vânzări le-a făcut prin aprozarulvirtual.ro. Doamna are peste 65 de ani și nu s-a putut deplasa să își vândă produsele, dar prin aprozarul virtual au găsit-o clienții pe dânsa”, a afirmat Dan Lungu.

“Aprozarul Virtual” este o platformă gratuită care facilitează contactul între client și micul producător, fără ca un alt terț să intervină în vânzare.

Înainte de a începe cumpărăturile, fiecare potenţial client este rugat să citească cu atenție o serie de informații. Astfel, după selectarea produselor dorite, clientul este rugat să intre în contact cu producătorul prin telefon, mail sau, acolo unde este cazul, pe Facebook, pentru a afla şi dacă acestea mai sunt pe stoc.

“Vă rugăm să verificați disponibilitatea de livrare a producătorului, deoarece sunt producători care nu fac livrări la domiciliul clientului. De asemenea, tot prin discuții cu producătorii puteți stabili modul de livrare/ de preluare a produselor”, este una din recomandările făcute celor care doresc să cumpere din «Aprozarul Virtual».

La fel, micii producători, care sunt înscrişi gratuit în platforma virtuală, sunt sfătuiţi să citească o serie de recomandări. Astfel, aceştia sunt rugaţi să fie corecţi în promovarea produselor şi în relația cu clienții, deoarece “o colaborare de succes se crește prin încredere, respect, corectitudine și calitatea produselor ».

De menţionat că producătorii care doresc să se înscrie în « Aprozarul Virtual » trebuie să fie atestați/autorizați/ înregistrați sub o formă legală și sunt obligaţi să respecte legislația în domeniu și normele igienico-sanitare.

« Introducerea prețului pentru fiecare produs nu este obligatorie, dar te poate propulsa pe primele locuri în listele de producători. Premiem astfel producătorii total transparenți prin posibilitatea de a fi mai ușor văzuți de clienţi”, este un alt mesaj transmis micilor producători de echipa din spatele acestui proiect.

Alături de Dan Lungu, la proiectul platformei on-line a lucrat și Rareș Urban.

Categories: Local

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*