Un start-up din Hunedoara vrea aurul aluvionar din Valea Ardeu, comuna Almaşu Mare

Un start-up din Hunedoara vrea aurul aluvionar din Valea Ardeu, comuna Almaşu Mare

O societate din Orăştie, SC Green Dacia Resources SRL, intenţionează să exploateze aur aluvionar, prin metoda separării gravitaţionale, în perimetrul comunei Almaşu Mare, pe Valea Ardeu. Pentru aceasta, a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba emiterea acordului de mediu.

Compania a fost înființată în decembrie 2019 și îi are ca asociați egali pe David Cristea și Ioan Dumitrescu.

APM a reanalizat proiectul intitulat „Exploatarea aurului aluvionar, propus a fi amplasat în comuna Almaşu Mare, satele Almaşu Mare, Nădăştia, Glod, intravilan si extravilan- albia minoră cursuri de apă, județul Alba” şi a decis că acesta se supune evaluării impactului asupra mediului si se supune evaluării impactului asupra cursurilor de apă.

Publicul interesat a putut depune propuneri în ceea ce privește conținutul raportului privind impactul asupra mediului la sediul AMP Alba până de curând.

Conform celor de la ”Apele Române”- ABA Mureș, proiectul poate avea impact asupra morfologiei albiei si asupra elementelor biologice caracteristice cursului de apă, fiind necesară elaborarea SEICA.

Capacitatea totală de producție cuprinsă în proiect este de circa 40 metri cubi concentrat aurifer.

Conform cu Certificatul de Urbanism nr. 31 emis în 2 februarie de Consiliul Judetean Alba, perimetrul de exploatare este situat pe valea Ardeu, între zona de amonte a localităţii Almaşu Mare şi până în zona de aval a localităţii Glod, comuna Almaşu Mare.

Imobilul se suprapune parţial peste ROSPA0132 Munţii Metaliferi şi ROSCI0029 Cheile Glodului, Cibului şi Mazii și are o lungime de 10.000 de metri şi o lăţime între 4 şi 6 metri.

 Nu se vor utiliza substanţe chimice în procesul tehnologic.

Unul din utilajele folosite va fi jgheabul, cu o lungime între 3 şi 5 metri şi o lăţime de circa 0,45 metri, ce va fi montat pe un cadru metalic prevăzut cu roţi şi/sau pe un minitransportor prevăzut cu şenile. Peste acesta se va pune o pătură de lână sau un covor din cauciuc prevăzut cu striaţii peste care trec aluviunile colectate. Un alt utilaj va fi draga de prelevare prin aspiraţie a aluviunilor, ce are acţionare electrică şi o capacitate de procesare cuprinsă între 3 şi 4 metri cubi/oră. Sorbul este prevăzut cu o sită cu ochiuri de 4-5 milimetri.

În documentaţia depusă la APM, a fost adăugat şi Acordul de utilizare/reabilitare, emis de Primăria Comunei Almaşu Mare în 17 martie, a drumurilor locale, cu condiţia reabilitării lor. Eşalonarea lucrărilor se va realiza în functie de posibilităţile tehnice de exploatare: perioade de îngheţ, perioade cu debite mici, perioade cu debite mari, respectiv după condiţionările şi restricţiile impuse de instituţiile abilitate (activitate pe jumătate din lăţimea albiei, perioada de prohibiţie – depunere icre, etc). Numărul de zile de exploatare anual este estimat la 200.

Proprietatea asupra imobilului este Statul Român, în administrarea Ministerului Mediului, prin Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală Mureş.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*