DSP Alba a economisit aproape 1 mil. lei prin utilizarea metodei de testare “pooling”

DSP Alba a economisit aproape 1 mil. lei prin utilizarea metodei de testare “pooling”

În prima lună de implementare a metodei inovative de tip pooling în laboratorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, metodă ce presupune practic un screening aplicat în masă populației din județ, s-au atins două obiective foarte importante, printre care și economisirea unor importante sume de bani de la buget.

Astfel, în urma bilanțului făcut de specialiștii DSP Alba s-a constatat că, prin aplicarea metodei pooling, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de teste. Costul stabilit de Ministerul Sănătății este de 200 de lei/test/persoană. Potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Investigare și Diagnostic din cadrul DSP Alba, de la sfârșitul lunii aprilie și până în prezent, 610 eșantioane/grupe a câte 8 persoane în medie (circa 4900 de persoane) au fost testate prin metoda pooling. La acestea se adaugă eșantioanele prelucrate individual ca urmare a depistării pozitive a circa 50 dintre ele, ceea ce înseamnă încă 400 de teste realizate care pot fi atribuite tot metodei pooling.

”Cifrele și datele arată clar că nu am greșit când am pariat pe metoda pooling.(…). Dincolo de avantajele economice evidente, cel mai important aspect îl reprezintă nu atât numărul de teste economisite și implicit banii salvați, ci numărul mare de persoane testate”, a spus director executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Categories: Local