Ministrul Agriculturii a prezentat în Alba soluții pentru fermieri

Ministrul Agriculturii a prezentat în Alba soluții pentru fermieri

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost prezent sâmbătă într-o vizită de lucru în Alba, prilej cu care a avut o întâlnire cu fermieri din judeţ, atât crescători de animale, cât şi cultivatori, precum şi cu reprezentanţi ai structurilor deconcentrate de resort.

În cadrul întâlnirii, desfăşurate la un local de lângă Sântimbru, ministrului i-au fost semnalate diverse probleme, printre care şi aceea a pagubelor pe care le provoacă culturilor animalele sălbatice, cu deosebire mistreţii. S-a discutat şi despre pagubele făcute de secetă. “Sunt 1.900 de hectare care sunt calamitate şi pentru care fermierii vor fi despăgubiţi de către Guvern în luna august”, a spus Adrian Oros.

S-a mai făcut, potrivit ministrului, şi o analiză a plăţilor APIA către fermieri şi a fost prezentat stadiul depunerilor cererilor pentru subvenţie. “Am discutat şi despre schemele de sprijin  pe care le gândim, pentru că, în afară de despăgubirile pentru secetă, vom da despăgubiri sub formă de sumă forfetară, până la 5.000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru procesatori. De asemenea, avem două scheme de sprijin privind creditarea şi garantarea atât pentru IMM-uri, cât şi pentru contribuabilii mari, unde se încadrează şi agricultorii şi cei din industria alimentară”, a adăugat ministrul.

Adrian Oros a dat asigurări că toţi cei care au înregistrat pierderi concrete, demonstrabile, în urma pandemiei de coronavirus,vor fi despăgubiţi pe aceste scheme de sprijin. Programul ministrului în Alba s-a încheiat cu o vizită la Transavia.

Categories: Local