18,8 mil. lei, pagubele provocate de inundaţii

18,8 mil. lei, pagubele provocate de inundaţii

Inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie produse în 21 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au produs pagube totale de peste 18,8 mil. lei.

Urmează ca Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean să iniţieze un proiect de hotărâre de guvern, pentru unele obiective prioritare și care nu sunt finanțate prin programe guvernamentale sau alte surse, în vederea alocării unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru înlăturarea efectelor și reabilitarea unor obiective de infrastructură.

Cele mai mari pagube, de peste 12,2 mil. lei, au fost înregistrate în comuna Ighiu. În Stremţ, acestea au depăşit valoarea de 1,1 mil. lei, la fel ca în Întregalde. În Galda de Jos, pagubele au însumat peste 1 mil. lei.

S-au mai produs pagube în Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Teiuş şi comunele Almaşu Mare, Blandiana, Ciugud, Daia Română, Livezile, Lunca Mureşului, Miraslău, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rîmeţ, Sălciua.

Cantitățile de precipitații căzute între 17 şi 23 iulie au depășit de 1,3 – 2 ori precipitațiile lunare multianuale caracteristice pentru luna iulie la majoritatea posturilor din administrarea SGA Alba. Au fost creșteri semnificative ale nivelurilor și debitelor cursurilor de apă, iar pe anumite areale au avut loc scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide.

Pe două cursuri de apă, Galda și Geoagiu, debitul de apă scurs a depășit debitul maxim istoric măsurat la posturile hidrometrice Benic (râu Galda) și Teiuș (râu Geoagiu).

Categories: Local