Populaţia, solicitată să se implice în prevenirea răspândirii PPA

Populaţia, solicitată să se implice în prevenirea răspândirii PPA

DSVSA solicită implicarea populaţiei pentru prevenirea răspândirii PPA şi pentru a nu se impune sacrificarea de necesitate a mai multor porci în cazul apariţiei de noi focare.

“Facem precizarea că pesta porcină africană nu reprezintă un risc de îmbolnăvire la oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social, prin pagubele pe care le produce, atât în mod direct, prin mortalitate, cât şi indirect, spre exemplu, prin măsurile de sacrificare de necesitate care se impun”, a transmis DSVSA.

După o perioadă de stagnare a cazurilor, în ultimele luni, în zona de graniţă cu judeţele Sibiu şi Mureş, au izbucnit mai focare, în localităţile Tăuni, Valea Lungă, Jidvei, Glogoveţ, Biia şi Cetatea de Baltă. În zonele respective fuseseră confirmate şi focare de PPA la porci sălbatici.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Nu fac obiectul despăgubirii porcii necrotaliaţi/neidentificaţi şi neînregistraţi în Baza Naţională de Date.

Prezenţa virusului PPA în Alba a fost confirmată în 1 noiembrie 2019, în sat Goieşti, comuna Vidra (între timp focarul acesta a fost stins).

Categories: Local