Trei noi investiţii, obiectivul IPEC. Portofoliul actual de comenzi este de 200% din capacitate

Trei noi investiţii, obiectivul IPEC. Portofoliul actual de comenzi este de 200% din capacitate

IPEC Alba Iulia, unul dintre principalii producători mondiali în domeniu, intenţionează să se extindă cu trei noi fabrici, care vor funcţiona integral pe energie verde, una dintre investiţii urmând să fie cea mai modernă fabrică de ceşti din lume. Principala problemă ar fi, paradoxal, într-un judeţ în care există mii de şomeri, lipsa forţei de muncă.

„Portofoliul de comenzi al companiei este undeva la 200% din capacitate. Am avea potenţial să ne extindem capacitatea de producţie din punct de vedere al utilajelor, dar, din păcate, nu reuşim să capacităm personal. Avem proiecte de trei fabrici noi. Ar trebui să înceapă construcţia lor, undeva, spre sfârşitul anului 2020 – începutul anului 2021, în aşa fel atunci când criza pandemică se va termina, noi să fim pregătiţi pentru a prelua noile comenzi. Dar ezităm să facem acest pas din motive de lipsă de personal”, a explicat managerul general, Cristian Covaciu.

Acesta crede că mulţi dintre cei care nu au loc de muncă nu vor pur şi simplu să muncească. „Astăzi, legislaţia permite să nu vrei să munceşti. La nenumăratele interviuri de angajare pe care le-am avut cu persoane trimise de la Şomaj, oamenii au spus foarte clar: vă rog să îmi daţi negaţie, eu nu vreau să lucrez. Mi se pare că este o lacună a legii. Este incorect faţă de restul oamenilor care muncesc. (…). Ştiu că nu avem locurile de muncă ideale din lume, nu se plăteşte ca prin nu ştiu ce ţară occidentală, dar în 30 de ani de activitate nu am întârziat niciodată să plătim salariile. Salariile nu au fost niciodată minimum pe economie, ci au fost mult peste minimum pe economie. Câteodată, e cald vara la noi, e adevărat, dar astea sunt specifice unei industrii care lucrează cu cuptoare”, a mai spus Covaciu.

El a adăugat că o altă problemă ar fi faptul că oamenii nu au cu ce să se deplaseze la muncă. „Înainte erau trenuri, curse regulate de autobuz. Noi lucrăm non stop, la foc continuu, şi întâmpinăm probleme, că sâmbăta, duminica, oamenii nu au cu ce să vină la serviciu”, a arătat omul de afaceri.

În altă ordine de idei, IPEC este o companie care se distinge prin gradul de automatizare extrem de ridicat, cu sute de roboţi industriali. Nu este o linie de producţie cumpărată de-a gata, ci a fost proiectată în interiorul IPEC-ului.

„Mergem pe drumul robotizării, pentru îl vedem ca singura opţiune pentru salarii din ce în ce mai bune pentru angajaţi. Este vremea unei revoluţii robotice. (…) astăzi, este rândul revoluţiei digitale, în care roboţii trebuie să preia muncile grele pe care le făceau oamenii. Nu înţeleg de ce multă lume are o uşoară ezitare să meargă pe această direcţie”, spune Cristian Covaciu.

IPEC va împlini la 1decembrie 2020 30 de ani de existenţă.

„Am început această companie în grădina casei, la 1 decembrie 1990. Îmi aduc aminte ca ieri. (…). Am turnat atunci pardoseala la prima hală. De atunci, compania a crescut în mod continuu şi tot cam la trei ani ne-am dublat ca cifră de afaceri. Astăzi, producem peste 1% din producţia mondială de farfurii. Astăzi avem o producţie de 50 de milioane de farfurii în fiecare an, avem un număr de 650 angajaţi şi peste 300 de roboţi industriali”, a menţionat antreprenorul.

Covaciu precizează că IPEC are foarte multe inovaţii la activ.

„Suntem primii în lume care am presat ceaşca cu tot cu toartă. Suntem primii în lume care au făcut o nouă tehnologie de presare. Suntem primii în lume care am introdus roboţii în retuşarea farfuriilor într-un sistem care a devenit referinţă mondială”, a explicat acesta.

De altfel, una dintre cele trei investiţii ar urma să fie cea mai modernă fabrică de ceşti din lume.

„Noile capacităţi de producţie nu o să mai fie copy paste la ceea ce avem. O să fie fabrici într-un nou concept, aşa numitele fabrici smart, care vor lucra puţin diferit, mai eficient şi mai bine şi mai repede decât ceea ce avem astăzi. Suplimentar, cele trei investiţii pe care vrem să le facem vor trebui să fie sută la sută pe energie verde. Chiar dacă IPEC astăzi foloseşte curent electric doar din surse regenerabile, pentru noile investiţii dorim ca şi gazul să vină din surse regenerabile”, a subliniat Cristian Covaciu.

IPEC a avut anul trecut venituri de aproximativ 26,5 mil. euro şi un profit net de aproape 1 mil. euro. Elena Covaciu deţine 35% din acţiuni, iar fiii săi, Cristian şi Cosmin, au fiecare câte 30%. Nora sa, Alina Loredana Covaciu, are 2% din acţiuni, alte 3% dintre acţiuni aflându-se la IPEC COVACIU SRL, în care cei doi fraţi au câte o jumătate din părţile sociale.

Din 1996, IPEC a devenit colaborator al concernului suedez IKEA.

Categories: Brands